Home Vitesse oudste club Eredivisie

Vitesse oudste club Eredivisie

Voor de titel van de oudste club in de Eredivisie moeten we bij Vitesse zijn. Echter heeft de club inmiddels niet alleen de rijkste historie, maar ook de rijkste clubkas. In 2010 werd Vitesse namelijk opgekocht door Merab Jordania, waardoor financiën geen rol spelen bij de Arnhemse club. Sportieve successen heeft het geld vooralsnog niet opgeleverd, maar lang zal dit niet op zich laten wachten.

De lange geschiedenis van Vitesse

De beginjaren van Vitesse waren enorm rommelig. Met de invoering van het Betaald Voetbal vertrokken veel spelers van de Arnhemse ploeg naar concurrent De Graafschap. Vitesse bleef namelijk trouw aan de KNVB, die betalingen aan spelers verbood. Vele clubs vertrokken echter naar de andere voetbalbond, de NBVB. Bij deze bond waren betalingen wel toegestaan waardoor Vitesse in de beginjaren vaak achter het net viste.

Toen de KNVB betalingen toe stond kon Vitesse weer vanaf nul beginnen. De club mocht beginnen in de Eerste divisie, waar het altijd bovenin de ranglijst mee deed. Promoveren lukte, ondanks veelvuldige deelname aan de nacompetitie, niet.

In 1971 was promotie dan toch een feit. Omdat ADO en Holland Sport fuseerden kwam er een extra plek Eredivisieplek vrij, waar Vitesse van kon profiteren. Dit Eredivisiedebuut duurde echter slechts één jaar; de Arnhemse club eindigde op de laatste plaats.

De ommekeer binnen de club kwam er in 1984. Karel Aalbers kwam aan het roer van de club en trok deze financieel en sportief uit het slop. Slechts vijf jaar later bracht dit ook de promotie met zich mee. Sindsdien zijn de Arnhemmers niet meer uit de Eredivisie te krijgen.

De opmars van Vitesse kreeg steeds meer en meer vorm met het seizoen 1997/1998 als hoogtepunt. Vitesse eindigde met een recordaantal punten op de derde plaats en had in Machlas ook de topscoorder van de Eredivisie in huis.

Toen Aalbers in 2001 werd afgezet kwam Vitesse weer in de sportieve en financiële problemen. Europese deelnames bleven uit en een faillissement leek aanstaande. De gemeente Arnhem schoot Vitesse echter te hulp waardoor de club aan het einde van het vorige decennium een nieuwe start kon maken.

Deze kreeg nog meer gestalte toen in 2010 bekend werd dat Merab Jordania alle aandelen van Vitesse had opgekocht en daarmee de leiding over de club kreeg. Meteen werd een handvol spelers aangetrokken, maar tot goede resultaten leidde dit echter niet. Toch kunnen, met zoveel kwaliteit in de selectie, sportieve successen niet langer uitblijven.