Home Nieuws Play-offs Eredivisie: FC Groningen op randje van finale

Play-offs Eredivisie: FC Groningen op randje van finale

DELEN
Play-offs Eredivisie: FC Groningen op randje van finale Getty

Play offs Eredivisie. Drie goals in twee play-offduels donderdag. FC Groningen maakte er twee en heeft een voorsprong op Heracles Almelo. FC Utrecht en PEC Zwolle vechten het in de Galgenwaard uit.

Heracles Almelo – FC Groningen

In de Euroborg was de thuisploeg donderdag de betere. Na 11 minuten kwam FC Groningen dan ook op voorsprong via een rake kopbal van Hans Hateboer op aangeven van Oussama Idrissi. In de blessuretijd van de eerste helft maakte Wout Weghorst gelijk. Maar de overwinning ging naar FC Groningen, doordat Rasmus Lindgren vijf minuten na rust de 2-1 maakte.

Maar omdat Groningen de rest van de tweede helft inzakte, heeft het geen beslissende voorsprong gepakt op jacht naar het tweede seizoen Europees voetbal op rij. En dat geeft Heracles Almelo moed voor het duel in eigen huis. “Ik denk dat we onszelf tekort hebben gedaan, gezien de kansen die we hebben gekregen. We moeten hier minimaal gelijkspelen of winnen. We moeten de kansen die we krijgen beter uitspelen”, aldus Heracles-trainer John Stegeman na het eerste duel.

Ervaren middenvelder Mark-Jan Fledderus, tussen 2004 en 2008 speler van FC Groningen, geeft zijn Heracles een goede kans. “Het is zeker nog niet afgelopen, zo is het ook. Zondag wacht FC Groningen een heksenketel in Almelo. Daar zijn we nog niet vaak verslagen, dus we hebben met deze uitslag een aardige uitgangspositie”, verwijzend naar de drie nederlagen in 17 thuisduels, dat alleen PSV en Ajax beter hebben gedaan.

FC Utrecht – PEC Zwolle

Geen doelpunten donderdagavond in Zwolle. En daardoor heeft PEC Zwolle toch een licht voordeel in dit duel, gezien de mogelijke uitgoals. Hoewel FC Utrecht eigenlijk de betere ploeg was. Alleen koos trainer Erik ten Hag ervoor om voorzichtig te spelen met vijf man achterin. Spitsen Sébastien Haller en Ruud Boymans kregen allebei een kans, maar konden die niet verzilveren. Het kan goed dat FC Utrecht zondag met hetzelfde strijdplan begint, dus aan PEC Zwolle en trainer Ron Jans om dat te doorbreken. En met een ander spelplan dan donderdag.

“Lars Veldwijk stond tegen drie man, dus moet je de ruimte op het middenveld vinden. We wilden de bal erachter leggen, maar dat zou tegen vier verdedigers zijn. Dus moesten we over de grond spelen. Maar ze hebben ons redelijk geneutraliseerd. En ze kregen zelfs de grootste twee kansen. Onze voorzetten waren erbarmelijk, spelhervattingen onvoldoende. Technisch waren we niet goed genoeg. Je moet ergens wat forceren en dat moet zondag. Het blijft een schaakspel en ik durf best te schaken tegen Erik ten Hag.”

Programma play-offs Eredivisie

Zondag 15 mei
12.30 Heracles Almelo – FC Groningen
14.30 FC Utrecht – PEC Zwolle