Home Nieuws Laatste speelronde Eredivisie: De Graafschap – Ajax en PEC Zwolle – PSV

Laatste speelronde Eredivisie: De Graafschap – Ajax en PEC Zwolle – PSV

DELEN
Davinson Sanchez naar Ajax - De Graafschap hoopt op Eredivisie Getty

Eredivisie speelronde 34: De Graafschap – Ajax en PEC Zwolle – PSV. De laatste negen wedstrijden van het seizoen, maar nog enkele beslissingen die moeten vallen. Ajax en PSV om de titel, Excelsior en Willem II om nacompetitie en een paar plekken in de play-offs.

De Graafschap – Ajax

Maar alle ogen zullen natuurlijk gericht zijn op Doetinchem en Zwolle. Voornamelijk in Doetinchem, want daar zal KNVB-directeur Bert van Oostveen zijn met de schaal. Ajax staat immers na de 4-0 zege op FC Twente op matchpoint. Winnen van De Graafschap is genoeg. Die ploeg wordt sowieso zeventiende en kan aan de nacompetitie denken, maar zal niet zomaar de wedstrijd weggeven. Immers, ze willen met een goed gevoel de nacompetitie in.

Maar dat goede gevoel was afgelopen weekend ver weg, toen De Graafschap met 4-1 van AZ verloor. Vooral de opzichtige fouten in de defensie waren pijnlijk. Ajax kwam juist in het laatste kwart tegen FC Twente goed op stoom. Niet Arek Milik of Davy Klaassen, maar Amin Younes leidde Ajax naar de 4-0 zege. Nog zo’n puike prestatie en Amsterdam zal juichen.

PEC Zwolle – PSV

PSV-fans in Eindhoven en de meegereisde supporters in Zwolle kunnen alleen maar hopen. PSV was geweldig tegen Cambuur Leeuwarden met een 6-2 zege, maar het hielp dus niet qua doelsaldo. De ploeg van Phillip Cocu moet voor het kleine beetje overgebleven hoop ook nog zelf winnen van PEC Zwolle. Die ploeg, nu nog zevende, speelde 2-2 tegen Excelsior, waardoor deelname aan de play-offs ook nog niet zeker is.

Groningen, Vitesse en NEC willen play-offs

De belagers van PEC Zwolle spelen tegen diverse tegenstanders. De achtste plek van FC Groningen betekent nu deelname aan de play-offs, maar alleen winst op Heracles Almelo biedt zekerheid. Want NEC en Vitesse kunnen ook nog de achtste en zelfs de zeven de plek overnemen. NEC heeft de zwaarste wedstrijd, want zij spelen tegen Feyenoord in De Kuip. Hoewel misschien daar andere spelers een keer de kans krijgen.

Vitesse staat twee punten achter FC Groningen en drie achter PEC Zwolle. Maar de club uit Arnhem kan wel veruit het beste doelsaldo overleggen van alle strijdende clubs om de play-offs. Vitesse won echter geen enkele van zijn laatste vijf wedstrijden, waardoor de kansen op de play-offs zo geslonken zijn. Een uitzege op FC Twente kan het seizoen van Vitesse – en trainer Rob Maas – nog enigszins redden. Als PEC of FC Groningen punten verspeelt, kan Vitesse zich alsnog opmaken voor het seizoenstoetje: de strijd om Europees voetbal.

Excelsior vs Willem II om ontlopen nacompetitie

Daan Bovenberg kan wel eens een held van Excelsior worden. Hij scoorde afgelopen weekend tegen PEC Zwolle de 2-2. Dat ene puntje wipte de club uit Rotterdam over Willem II naar de veilige vijftiende plek. En de laatste tegenstander biedt perspectief op definitief lijfsbehoud: het al gedegradeerde Cambuur Leeuwarden.

Willem II hield lang stand tegen Feyenoord, maar moest uiteindelijk de drie punten aan de Rotterdammers meegeven door een blunder van doelman Kostas Lamprou. Om de nacompetitie te ontlopen, is het dus afhankelijk van Excelsior. Zelf winnen van Roda JC lijkt sowieso een must.

Programma Eredivisie

Zondag 8 mei, alle wedstrijden om 14.30 uur
De Graafschap – Ajax
PEC Zwolle – PSV
Feyenoord – NEC
FC Twente – Vitesse
FC Groningen – Heracles Almelo
Cambuur Leeuwarden – Excelsior
FC Utrecht – AZ
Roda JC – Willem II
ADO Den Haag – SC Heerenveen