Home Klassiekers in de Eredivisie

Klassiekers in de Eredivisie

Al sinds jaar en dag kent de Eredivisie maar een officiële ‘klassieker’. De Klassieker wordt elk jaar twee keer gespeeld en gaat natuurlijk tussen Feyenoord en Ajax. De twee tegenpolen zijn al sinds 1921 elkaars grootste rivalen, ongeacht de stand op de ranglijst. Niet alleen op het veld worden de duels dan stevig uitgevochten, ook buiten het veld bestaat er een grote afkeer tussen beide supportersgroepen.

Hoewel de spelers van beide partijen het meestal goed met elkaar kunnen vinden, is dit bij de aanhang van beide clubs absoluut niet het geval, dit met vaak rellen tot gevolg. Door deze rellen is er sinds een paar jaar geen uit-publiek meer welkom bij de klassiekers. Dit heeft gezorgd voor minder sfeer in de stadions, maar ook voor minder rellen. Verder zorgt ‘De Klassieker’ ook op sportief gebied altijd voor spektakel, in de geschiedenis is de wedstrijd slechts één keer in 0-0 geëindigd. Verder keren meerdere clubs zich af tegen de ploeg uit de hoofdstad. ADO Den Haag – Ajax en FC Utrecht – Ajax zijn ook altijd zeer beladen wedstrijden.

Derby van het Noorden

De Derby van het Noorden spreekt natuurlijk voor zich, slechts twee teams uit de Eredivisie bevinden zich in het absolute noorden van ons kikkerlandje. Vanzelfsprekend hebben de wedstrijden tussen FC Groningen en SC Heerenveen dan ook een mooi tintje, een échte derby. Deze wedstrijd wordt meer op het veld uitgevochten dan  Ajax – Feyenoord, natuurlijk is het wel het gesprek van de dag in het noorden, maar echt tot rellen komt het gelukkig bijna nooit.

Willem II – NAC Breda

De Derby van het Zuiden wordt het wel eens genoemd, maar een echte naam heeft de wedstrijd tussen Willem II en NAC Breda eigenlijk niet, een echte derby is het daarentegen wel. Vooral de supportersgroepen (Tilburg – Breda) hebben een enorme hekel aan elkaar. Voor de supporters van Willem II wordt het seizoen al snel als ‘geslaagd’ beschouwd wanneer de ploeg uit Breda verslagen wordt. De wedstrijd zal dit jaar helaas niet in de Eredivisie gespeeld worden, Willem II degradeerde vorig seizoen naar de Jupiler League.

Limburg

Natuurlijk kan een derby in de staart van Nederland niet ontbreken. De twee Limburgse clubs in de Eredivisie, VVV Venlo en Roda JC mogen de wedstrijden tussen beide ploegen ook als derby beschouwen. Deze wedstrijden hebben altijd een speciaal tintje, maar worden nooit gezien als echte spektakelstukken.