Home Nieuws Eredivisie: Heracles Europa in, Willem II en Go Ahead winnen play-offs

Eredivisie: Heracles Europa in, Willem II en Go Ahead winnen play-offs

DELEN
Heracles Almelo Europa League, Willem II en Go Ahead winnen play-offs Getty

Eredivisie uitslagen play offs. Bijna alle beslissingen in de Eredivisie zijn gevallen. Heracles Almelo gaat Europa in, Willem II en Go Ahead Eagles op het hoogste niveau. Maar hoe zit het met FC Twente?

Heracles Almelo verslaat FC Utrecht

Vorige week maakte de KNVB bekend dat het FC Utrecht geen UEFA-licentie zou geven wegens achterstallige transfersommen. FC Utrecht wilde al in beroep gaan, maar dat is niet meer nodig. De ploeg van Erik ten Hag verspeelde gisteren sowieso al de kans op de Europa League. Na een 1-1 in Almelo had FC Utrecht de beste papieren. Ze leken ook op voorsprong te komen, maar een goal van Willem Janssen werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel.

Voor het eerst Europa in

Iliass Bel Hassani en Wout Weghorst kregen grote kansen voor Heracles Almelo, maar wisten niet te scoren. Ook FC Utrecht kreeg een paar kleine kansen. Andreas Ludwig een grote, hij schoot op de lat. Na driekwart wedstrijd profiteerde Heracles en scoorde Thomas Bruns de 1-0. Vijf minuten voor tijd scoorde invaller Paul Gladon zelfs de 2-0 oog in oog met Utrecht-doelman Filip Bednarek. En zo gaat Heracles Almelo voor het eerst Europa in.

Europees voetbal na Eredivisie 2015/16

PSV – groepsfase Champions League
Ajax – derde voorronde Champions League
Feyenoord – groepsfase Europa League
AZ – derde voorronde Europa League
Heracles Almelo – derde voorronde Europa League

Willem II en Go Ahead sowieso in Eredivisie

De play-offs om promotie en degradatie kregen nog mooie en lelijke staartjes. Willem II is sowieso zeker van de Eredivisie, nadat het gisteren in Tilburg aartsrivaal NAC Breda met 3-1 versloeg. En dat was nodig na de 2-1 nederlaag in Breda. Trainer Jurgen Streppel, die naar FC Heerenveen gaat, was dolblij. “Als je ziet wat hier de afgelopen vijf jaar allemaal is gebeurd, dan is het heerlijk om op deze manier af te sluiten.”

In de andere wedstrijd had Go Ahead Eagles genoeg aan 1-1 tegen De Graafschap om zich te verzekeren van promotie, na een eerdere 4-1 zege in het eigen Deventer. Maar Go Ahead kwam niet zonder kleerscheuren van De Vijverberg weg. Een aantal ‘supporters’ van De Graafschap ging namelijk op de vuist met spelers van de Eagles. Niemand had er natuurlijk een goed woord voor over. Maar feit blijft dat Go Ahead Eagles weer terug is op het hoogste niveau, net als Sparta dat zich eerder kampioen van de Jupiler League kroonde.

FC Twente of De Graafschap of… allebei?

Bij de club uit Doetinchem heerste natuurlijk onvrede. Maar er blijft een kans dat het in de Eredivisie blijft. Door de winst van Willem II op NAC, is De Graafschap de eerst aangewezen club om de plek van FC Twente in te nemen, als de Tukkers door de KNVB definitief worden teruggezet naar de Jupiler League. FC Twente gaat nog naar de rechter om die uitspraak, maar dat zal De Graafschap ook doen als zij degraderen.

19 clubs in Eredivisie?

“Wij gaan vanaf nu door het leven als een Eredivisieclub en gaan daar ook naar handelen”, aldus de directie van De Graafschap. “Als de KNVB ons alsnog laat degraderen, stappen wij naar de rechter.” De Graafschap zegt dat het niet weet waar het aan toe is en niks kan doen met contracten van spelers en sponsors. “Je kunt niet van ons verwachten dat we een aantal weken niets kunnen doen. De KNVB moet in het geval dat FC Twente het hoger beroep wint, volgend seizoen maar 19 clubs in de Eredivisie uit laten komen.”

Gepromoveerd/in Eredivisie gebleven
Willem II
Go Ahead Eagles
Sparta (kampioen Jupiler League)

Jupiler League volgend seizoen
NAC Breda
Cambuur Leeuwarden

Mogelijk Eredivisie/Jupiler League
FC Twente
De Graafschap