Home Feyenoord de grootste supporters groep

Feyenoord de grootste supporters groep

Feyenoord is één van de clubs uit de traditionele top-drie. Hoewel het de afgelopen jaren sportief gezien geen topclub meer is, blijft de club uit Rotterdam-Zuid door de aanhang een van de grootste clubs van het land.

De lange historie van Feyenoord begint op 19 juli 1908. Op die dag werd in café ‘de Vereeniging’ de voetbalclub ‘Wilhelmina’ opgericht. Een jaar later werd de naam veranderd in HFC, deze naam moest echter weer veranderd worden omdat er al een gelijknamige club bestond. De naam werd RVV Celeritas. Ook deze naam bleek al te bestaan, waardoor de naam werd veranderd in Feyenoord.

Successen Feyenoord

In 1921 promoveerde Feyenoord voor het eerst naar het hoogste niveau, drie jaar later mocht de club zich al kampioen van Nederland noemen. Meerdere titels zouden volgen, maar de eerste was toch het meest memorabel. Feijenoord, de club van de arbeiders, hadden de ‘heren’ verslagen en dat werd gezien als een mijlpaal. In 1965 haalden de Rotterdammers voor het eerst het landskampioenschap en de beker in één seizoen; de dubbel. In 1970 werd de hoogst haalbare trofee in de voetballerij bereikt; de Europacup I.

De naam Feijenoord werd veranderd in Feyenoord. In het buitenland had men moeite met de toenmalige naam en omdat de club veel Europacupwedstrijden speelde, was internationalisering noodzakelijk. In 1978 werd de club gesplitst in een amateurtak, SC Feyenoord, en Feyenoord Rotterdam, de proftak. Pas aan het einde van 2010 zouden deze twee weer fuseren.

Eén van de hoogtepunten in de historie van Feyenoord is de winst van de UEFA Cup in 2002. Onder leiding van trainer Bert van Marwijk werd in eigen huis Borussia Dortmund verslagen. Ook in 1974 werd deze beker overigens gewonnen. Vanaf die tijd ging het echter sportief en financieel steeds minder met Feyenoord in de Eredivisie. De schulden bleven groeien en dit had tot gevolg dat de kwaliteit van de selectie steeds verder daalde. Door de toegenomen schulden kwam Feyenoord zelfs onder curatele te staan, maar dankzij een investeringsgroep en spelers verkopen is de schuld grotendeels weggewerkt.

In het Eredivisie seizoen 2016-2017 won Feyenoord na 18 jaar weer de Eredivisie.