Home FC Groningen de trots van het Noorden

FC Groningen de trots van het Noorden

FC Groningen is één van de jongste clubs uit het betaalde voetbal. De Trots van het Noorden kent een roerige geschiedenis, maar is de laatste jaren een stabiele subtopper in de Eredivisie.

FC Groningen geschiedenis

FC Groningen werd opgericht op 16 juni 1971 en komt voort uit GVAV (Groninger Voetbal en Atletiek Vereniging). Die club was in de jaren zestig een middenmoter in de Eredivisie, maar degradeerde in 1970. Een jaar later was er echter weer promotie en werd FC Groningen opgericht. GVAV ging zelfstandig als amateurclub door. De FC beleefde echter ook moeizame jaren, met voetbal in de onderste regionen.

In 1983 werd mede dankzij de gebroeders Koeman voor het eerst Europees voetbal behaald, met memorabele wedstrijden tegen Atletico Madrid en Internazionale tot gevolg. Datzelfde Atletico werd in 1989 opnieuw getroffen. Na een aantal succesvolle jaren volgde echter een vrije val en in 1998 degradeerde FC Groningen naar de Eerste divisie, na 18 jaren op het hoogste niveau. In 2000 promoveerde de club weer terug naar de Eredivisie.

Europees Voetbal voor Groningen

Een nieuw tijdperk begon met de komst van trainer Ron Jans, die nog geen ervaring had als hoofdtrainer van een BVO. Vanaf het seizoen 2004/2005 begon FC Groningen dan ook te klimmen op de ranglijst. Dit ging gepaard met de opening van het nieuwe stadion. Het beroemde Oosterparkstadion werd op 7 januari 2006 vervangen voor het gloednieuwe Stadion Euroborg. Groningen werd vijfde en haalde daarmee voor het eerst sinds jaren weer eens Europees voetbal. Partizan Belgrado bleek echter te sterk, net als Fiorentina een jaar later.

FC Groningen is sinds die tijd een stabiele subtopper gebleven. Dit is mede te danken aan goed beleid en aan trainer Ron Jans, die op 23 oktober 2008 de langst zittende trainer van FC Groningen en, op dat moment, in de Eredivisie was. Medio 2010 vertrok Jans echter naar aartsrivaal SC Heerenveen, waardoor zijn goede naam bij vele supporters teniet werd gedaan. Onder leiding van de nieuwe trainer Pieter Huistra zakte FC Groningen echter niet in en behield het haar plaats in de subtop van de Eredivisie.