Home Eredivisie de Nederlandse voetbal competitie

Eredivisie de Nederlandse voetbal competitie

De Eredivisie is de hoogste voetbal competitie in Nederland en bestaat tegenwoordig uit 18 clubs uit heel Nederland, maar deze constructie is lang niet altijd zo geweest. In Nederland wordt sinds 1954 betaald voetbal gespeeld. Het betaald voetbal werd opgericht door de KNVB, dat staat voor Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond.

Ook de naam van de Eredivisie is lang niet altijd hetzelfde geweest, verschillende namen zoals de PTT-telecompetitie, KPN-telecompetitie, KPN Eredivisie en Holland Casino Eredivisie hebben de revue gepasseerd. Heel lang bleven deze naam koppelingen echter niet van kracht, sinds 2005 heet het weer gewoon Eredivisie.

In 1955 werd het kampioenschap van Nederland nog beslist via de kampioenscompetitie. Dit hield verband met de lange reistijden, het kon toentertijd niet veroorloofd worden om wekelijks lange reizen te maken voor ‘slechts’ een potje voetbal, bovendien was voor 1955 alleen in west-Nederland een officiële competitie. De winnaar van deze competitie was dan ook automatisch landskampioen. Nederland werd hierna verdeeld over vier regio’s, met elk een eigen eerste klasse . De vier winnaars van deze eerste klasse kwamen uit in de kampioenscompetitie, de winnaar hiervan mocht zich een jaar lang kampioen van Nederland noemen. Dit werd later terug gebracht naar 2 hoofdklassen. In 1956 werd hier van af gezien en werd de Eredivisie opgericht, dit was de eerste landelijke competitie.

De winnaar van de Eredivisie mag meedoen aan de Europa Cup I (sinds 1992 de UEFA Champions League), in dit Europees miljoenenbal wordt gestreden om de titel: ‘Beste club van Europa’. De winnaar van het miljoenenbal mag weer meedoen aan het ‘Wereldkampioenschap voor clubs’, tot 2004 werd dit de wereldbeker genoemd.

De volgorde op de ranglijst wordt bepaald door het aantal punten, voor een overwinning krijgt een ploeg drie punten, voor een gelijkspel één en voor een verlies nul. Wanneer dit aantal punten gelijk is, is het doelsaldo doorslaggevend (aantal doelpunten voor – aantal doelpunten tegen). Wanneer dit ook gelijk is, telt het aantal doelpunten vóór.