Home De Graafschap Superboeren uit Doetichem

De Graafschap Superboeren uit Doetichem

De Graafschap uit Doetinchem staat ook wel bekend als ‘de Superboeren’. De club staat bekend als één waar volop strijd wordt geleverd en waar het thuispubliek voor een extra boost kan zorgen.

Op 1 februari 1954 werd De Graafschap, met de opvallende blauwwit gestreepte shirts, opgericht. De club heeft de oude tijd van het amateurvoetbal nooit meegemaakt en ook in Doetinchem zelf was tot die tijd nooit topvoetbal gespeeld. De Graafschap begon in de Eerste divisie, maar degradeerde in 1959 naar de toenmalige Tweede divisie. De Superboeren werkten zich echter weer omhoog en bereikten in 1973 de Eredivisie.

Sindsdien degradeerde De Graafschap verschillende keren weer, maar wist het ook vaak weer terug te komen in de Eredivisie. Tussen 1996 en 2003 wist de club maar liefst acht seizoenen achter elkaar op het hoogste niveau te verblijven, met een achtste plaats in 1997 als hoogste eindnotering in de clubhistorie.

De Vijverberg thuishaven de Graafschap

Thuisbasis van De Graafschap is De Vijverberg. Dit stadion, met een capaciteit van 12.600, doet Engels aan en staat bekend om haar intimiderende sfeer. Het kan regelmatig ‘spoken’ op De Vijverberg en dat zorgt ervoor dat menig ploeg met knikkende knieën richting Doetinchem reist. Om door te kunnen groeien waren er plannen voor een nieuw onderkomen, dat een capaciteit van ruim 18.000 man zou moeten krijgen. Lang leek dit plan werkelijkheid te worden, maar de Gemeente gaf geen toestemming voor de bouw van het stadion waardoor De Vijverberg voorlopig nog de thuishaven van De Graafschap zal blijven.