Home Coen Dillen Topscorer allertijden

Coen Dillen Topscorer allertijden

Coen Dillen topscorer allertijdenCoen Dillen begon op elfjarige leeftijd met voetballen bij VV Brabantia uit Eindhoven. In het seizoen 1941/1942 begon hij aan zijn eerste periode bij PSV. Deze periode zou duren tot en met het seizoen 1945/1946, waarna hij terugkeerde naar Brabantia. In het seizoen 1949/1950 begon zijn 2e periode bij PSV, die tot en met het seizoen 1960/1961 zou duren. Daarna speelde hij nog twee seizoenen voor Helmondia ’55.

In het seizoen 1956/1957 scoorde Dillen, bijgenaamd ‘Het Kanon’, 43 keer, wat tot heden nog steeds een absoluut record is. In totaal speelde hij 483 wedstrijden (waarvan 328 competitiewedstrijden) voor PSV. Daarin wist hij 429 keer (287 competitiedoelpunten) te scoren. Dillen speelde vijf interlands, waarin hij vier maal scoorde.

Na zijn actieve loopbaan is hij nog twee seizoenen trainer geweest van amateurvereniging RKSV Nuenen. In 1966 is hij definitief gestopt met voetballen en trainen. Coen Dillen had een sigarenzaak in Eindhoven, die anno 2011 nog steeds wordt gerund door zijn weduwe. Deze zaak ligt aan de Frederiklaan in Eindhoven, dezelfde straat waaraan het Philips Stadion ligt. Dillen overleed tijdens een vakantie in Zeeland aan de gevolgen van zijn vierde een hartstilstand.

Aan de oostkant van het PSV-stadion is een standbeeld te vinden van Coen Dillen en tevens is de museumachtige opgang aan de zuidkant van het Philips-stadion naar hem vernoemd, de Coen Dillen promenade. In 2006 verscheen een biografie van hem, Coen Dillen, Het Kanon van Jeroen van den Berk. Op 1 maart 2000 werd de Coen Dillen Stichting opgericht; in het bestuur zit onder andere Coens zoon Rob. De Coen Dillen stichting reikt elk jaar de Coen Dillen Trofee uit aan de topscorers van het jeugdvoetbal in Noord-Brabant. Dillen is tevens lid van verdienste van PSV.

Het topscorer Eredivisie record van Dillen is nog steeds niet verbeterd, degene die nog een beetje in het super record kwamen waren de spelers Henk Groot (41 doelpunten) Marco van Basten (37 doelpunten) maar deze ajacieden konden niet tippen aan het fenomeen Coen Dillen. De grote vraag blijft natuurlijk wanneer het record van 43 eraan gaat, op dit moment staat Bas Dost van Heereveen boven aan de topscorerlijst met 14 doelpunten gevolgd door Dries Mertens met 13. Zouden zij in de tweede competitiehelft Coen Dillen van de troon kunnen stoten, we zullen zien.