Home AZ Alkmaar Club van de gebroeders Molenaar

AZ Alkmaar Club van de gebroeders Molenaar

De volgende club die aan bod komt is AZ. AZ staat voor Alkmaar Zaanstreek-combinatie, speelt sinds 1998 en behoort de afgelopen jaren tot de top van de Eredivisie.

Op 13 april 1954 werd Alkmaar ’54 opgericht. Deze fuseerde later op 30 juni 1967 met FC Zaanstreek, waardoor AZ ’67 geboren was. Belangrijk in die periode waren de gebroeders Molenaar. Zij wilden investeren en hadden de ambitie om een topclub neer te zetten. Hoewel dit bijna tot een faillissement leidde, kreeg het imago van AZ wel een boost. Zo werden er grote spelers aangetrokken zoals Willem van Hanegem en John Metgod.

Sportief ging het met AZ steeds beter. In seizoen 1979-1980 werd de club al bijna kampioen, terwijl een jaar later dan echt de landstitel werd veroverd na een geweldig seizoen. Op dat moment was AZ de enige club buiten de traditionele top drie die erin slaagde landskampioen te worden. Ook werd dat seizoen de UEFA Cup finale bereikt, waarin Ipswich Town met 4-2 echter te sterk was.

Het succes had echter ook zijn keerzijde. De bepalende spelers vertrokken uit Alkmaar en grepen hun kans om bij een Europese topclub te kunnen spelen. De vervangers waren niet van dezelfde kwaliteit en in 1988 degradeerde AZ naar de Eerste divisie. Opnieuw dreigde een faillissement, ditmaal sprong de gemeente in de bres aangezien de gebroeders Molenaar de club inmiddels al verlaten hadden.

Dirk Scheringa

In 1993 werd de vermogende zakenman Dirk Scheringa voorzitter van de club. Scheringa had zijn bedrijf DSB Bank achter zich en met het fortuin dat hij daarmee had verdiend, investeerde hij flink in de club. AZ promoveerde in ’96, degradeerde in ’97, maar was een jaar later weer terug op het hoogste niveau. Onder Co Adriaanse werd in 2004 na lange tijd wee Europees voetbal behaald. Met succes, want pas in de halve finale werd AZ uitgeschakeld in de UEFA Cup.

Co Adriaanse vertrok in 2005, zijn opvolger was Louis van Gaal. AZ verspeelde in 2007 op de laatste speeldag een zeker lijkend kampioenschap. Het effect hierop was een uiterst matig seizoen 2007/2008, maar trainer van Louis van Gaal bleef op verzoek van de spelersgroep. Een goede keuze zo bleek, want het seizoen erna werd AZ overtuigend landskampioen Eredivisie. Ondertussen hadden de Alkmaarders de oude Alkmaarderhout vervangen door het gloednieuwe AFAS Stadion.

Het seizoen daarna was zowel sportief als organisatorisch een minder seizoen voor AZ. Dirk Scheringa vertrok als voorzitter nadat zijn DSB Bank failliet was verklaard. Ronald Koeman, de opvolger van Louis van Gaal, boekte teleurstellende resultaten en was ook in Europa al vroeg uitgeschakeld. Koeman vertrok, en werd opgevolgd door Dick Advocaat die de club alsnog Europees voetbal bezorgde. De financiële gevolgen van het vertrek van Scheringa waren echter dusdanig dat spelers verkocht moesten worden, terwijl ook technisch directeur Marcel Brands vertrok. AZ hield zich echter zowel financieel en sportief knap staande en draait nog altijd mee in de top van de Eredivisie.