Home AFC Ajax Amsterdams bravour

AFC Ajax Amsterdams bravour

Ajax is de meest succesvolle club van het Nederlandse voetbal. De club uit Amsterdam is de enige club die ooit de Europacup I of Champions League wist te winnen, maar valt de afgelopen jaren vooral op als club waar altijd onrust is.

Ajax werd in 1900 opgericht in café Oost-Indië in Amsterdam, vernoemd naar de Griekse held Ajax. In 11 jaar werkte de club zich op naar het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal, om vervolgens in 1918 en 1919 de eerste twee titels te behalen. Met name in de jaren ’30 waren er successen, met maar liefst vijf nieuwe landstitels.

Johan Cruijff zorgt voor Ajax succes

In de decennia die daarop volgden behaalde Ajax wederom verschillende keren de landstitel. Begin jaren ’60 kenmerkten zich echter door mindere resultaten, waarbij de Amsterdammers in seizoen ‘64/’65 zelf moesten vechten tegen degradatie. Vanaf toen beleefde Ajax echter een geweldige periode, met driemaal op rij de winst van de Europacup I en zes landstitels. Bekende namen van toen waren onder andere Johan Cruijff en trainer Rinus Michels. Ook na deze periode, die liep tot ongeveer 1974, was er echter weer een sportieve terugval.

Eind jaren ’70 was er echter weer een herstel en Ajax wist weer aanvallend voetbal te spelen. Er was dan ook veel succes in de competitie, en de club wist dan ook weer terug te dringen tot de Europese top. Intussen was Johan Cruijff de coach en had Ajax met Marco van Basten een spits van wereldklasse in het elftal. In 1986/1987 werd dan ook de Europacup II veroverd. Na een aantal moeilijke jaren was Ajax wederom succesvol in het begin van de jaren ’90. Onder leiding van Louis van Gaal werden drie landstitels op rij behaald, maar het hoogtepunt was de Champions League winst in 1995. Door het Bosmanarrest vertrokken vele spelbepalers echter naar grote Europese clubs en bleef er van het succesteam van Van Gaal weinig meer over.

Vanaf 1996 speelt Ajax in de Amsterdam ArenA en sinds die tijd gaat het sportief ook minder met de club. Zeker vanaf 1999 was het met name PSV dat de Eredivisie domineerde en Ajax kon daar alleen titels in 2002 en 2004 tegenover stellen. Onder Martin Jol wisten de Amsterdammers in 2010 voor het eerst in vijf jaar Champions League voetbal te halen. In 2011 haalde Ajax, na zeven jaar zonder titel, eindelijk weer eens het kampioenschap na een zinderende laatste wedstrijd tegen naaste concurrent FC Twente. Dit leek echter niet de ommekeer te zijn bij Ajax, waar wanbeleid de afgelopen jaar voor enorme onrust zorgt.