Home ADO Den Haag de club achter de duinen

ADO Den Haag de club achter de duinen

ADO Den Haag is één van de meest beruchte clubs uit het Nederlands betaalde voetbal. Een blik op de historie van deze Haagse volksclub, met de opvallende groen-gele clubkleuren.

ADO geschiedenis

ADO (Alles Door Oefening) werd in 1905 opgericht in café het Hof van Berlijn in Den Haag. In 1925 werd het Zuiderpark stadion als thuishaven in gebruik genomen, waarmee ADO als club flink begon te groeien. Succesvol waren de Hagenezen echter pas in de jaren ’40. De competitie, waarbij het voetbal ondanks de oorlog doorging, werd in 1942 en 1943 gewonnen en hiermee was tweemaal op een rij landskampioen.

In de jaren ’50 kon ADO deze lijn niet voortzetten, een decennium later was het echter weer succesvol. Onder trainer Ernst Happel mocht de club voor het eerste meedoen aan een internationaal toernooi deelnemen: de International Football Cup, en later ook de Europacup II. In 1971 werd ADO zelfs bijna kampioen van Nederland, onder de Tsjechische trainer Václav Ježek.

Fusie ADO met Holland Sport

Later in dat jaar zou ADO fuseren met het Scheveningse Holland Sport, met FC Den Haag als nieuwe club. Deze club werd door de gemeente Den Haag gebombardeerd als nieuwe topclub, maar die belofte werd nooit helemaal ingelost. Wel werd er in 1975 de KNVB Beker gewonnen, met bekende namen als Martin Jol en Dick Advocaat. Wederom werd er Europa Cup II voetbal gespeeld, maar sindsdien ging het bergafwaarts met de club en was in 1982 degradatie zelfs een feit. In 1986 kwam FC Den Haag terug in de Eredivisie, zes jaar later moest het echter weer een niveau lager spelen.

In 2003 promoveerde de club, in 1996 veranderd in ADO Den Haag, na elf jaar Eerste Divisie voetbal weer naar het hoogste niveau. Het seizoen 2006-2007 zou echter weer een einde maken aan Eredivisie voetbal. Ondanks hoge verwachtingen werd het een zwart seizoen voor de club, waarin ook ongeregeldheden met supporters de boventoon voerden. Een onwaardig afscheid voor het Zuiderpark Stadion. Het werd een seizoen later vervangen door het nieuwe Kyocera Stadion, een stadion dat vooral bekend staat om de extreme veiligheidsvoorzieningen die een einde moesten maken aan incidenten met supporters.

In seizoen 2008-2009 was ADO Den Haag weer terug in de Eredivisie. Ook toen was degradatievoetbal een feit, tot het seizoen 2010-2011. Onder leiding van de onervaren John van den Brom beleefde de Hagenezen een geweldig seizoen, waarin het via een zinderende play-off finale eindelijk weer eens Europees voetbal wist te behalen.